Hoe sluit u een nieuwe thermostaat aan?

Mike avatar

Mike op 02-09-2015

In oudere huizen hangen vaak zeer oude thermostaten en cv-installaties. De thermostaten van vroeger kunnen minder goed de temperatuur in een woning regelen vergeleken met nieuwe thermostaten. Daarom is het verstandig om een oude thermostaat te vervangen voor een digitale (klok)thermostaat.

Nieuwe thermostaat plaatsen

Een digitale thermostaat is slimmer

De thermostaten van tegenwoordig kunnen gebruikt worden als een tijdschakelaar. U kunt dan precies instellen op welke tijden u de verwarming aan wilt hebben en wanneer het uit moet gaan. Dit is zowel comfortabel, als energiezuinig aangezien de cv-installatie geen minuut te laat uit gaat.

De thermostaat plaatsen

Als u een nieuwe thermostaat wilt plaatsen, moet u de volgende stappen doorlopen.
Verwijder de oude thermostaat van de muur, waarbij u de draadjes zo kort mogelijk achter de thermostaat doorknipt. Strip vervolgens de draden voor 1 centimeter blank. Teken daarna de punten af waar u de nieuwe thermostaat wilt hebben. Het is belangrijk om dit waterpas te doen, anders plaatst u de thermostaat scheef op de muur. Boor de gaten in de muur voor de nieuwe thermostaat en sluit vervolgens de draden aan op de nieuwe thermostaat. Hiervoor kunt u de gebruiksaanwijzing van de nieuwe thermostaat gebruiken om de draden juist te plaatsen. Ten slotte schroeft u de achterplaat van uw nieuwe thermostaat vast aan de muur en plaatst u de thermostaat op de achterplaat.

Let wel op, bij sommige modellen kunt u de thermostaat alleen maar instellen voordat deze op de muur is geplaatst. Kijk hiervoor goed in de gebruiksaanwijzing,.

Raadpleeg een specialist voor hulp

Bent u niet zeker van uw zaak of wilt u het werk gewoon laten doen door een specialist, dan is dat natuurlijk altijd mogelijk. Voordat u de eerste de beste cv-ketel specialist raadpleegt is het verstandig om meerdere specialisten met elkaar te vergelijken middels gratis en vrijblijvende offertes. Zo kunt u flink besparen op een cv-ketel, of andere klussen die te maken hebben met de cv-installatie.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!