Combiketel

Een combiketel is een combinatie tussen een geiser of boiler en een cv-ketel. Waar de cv-ketel zorgt voor de verwarming van het huis, zorgt de geiser of boiler voor de verwarming van het water uit de kraan. Een combiketel voert deze beide functies uit en hierdoor heeft u dus maar één apparaat nodig.

Combiketel
Er is echter wel veel keus, er bestaan verschillende soorten combiketels. Er zijn HR-ketels, VR-ketels, ketels met ingebouwde boiler en ketels met een doorstromer. Een ketel met ingebouwde boiler levert direct warm water als de kraan open wordt gedraaid. Dit kost uiteraard meer energie maar aan de andere kant wordt er minder water verbruikt. Een ketel met doorstromer maakt het warm water wanneer de warmtekraan wordt opengedraaid, dit kost dus minder energie maar verbruikt meer water.

HR-combiketel

HR staat voor hoog rendement, dat wil zeggen dat de ketel efficiënt werkt en daardoor kostenbesparend is. HR-ketels kunt u krijgen in drie categorieën: HR100, met een redement van 100%, en HR104 en HR107. Het rendement wordt berekend op de verbrandingswaarde van aardgas in combinatie met de condensatiewarmte.

VR-combiketel

VR staat voor verbeterd rendement en houdt in dat deze minder rendement heeft dan de HR-combiketel. Wel is deze combiketel goedkoper in aanschaf dan een hoogrendementsketel. Het rendement van een VR-combiketel ligt rond de 83%, dit is zo'n 20% meer dan een conventionele ketel. Dit verschil is enorm wanneer u weet dat het prijsverschil tussen deze beide ketels gering is. De VR-combiketel is erg interessant voor de kleinere ruimtes, mensen die weinig thuis zitten en/of huurhuizen.

Prijzen combiketels

De prijzen voor combiketels lopen erg uiteen, deze variëren tussen de 600 en 2000 euro. De totale prijs wordt berekend aan de hand van de ketel zelf en de installatiekosten. Vaak zijn de installatiekosten een groot deel van de totale kosten, dit kan zelfs oplopen tot wel 50% van de kosten. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de CW-klasse (Comfort Warm water), hoe hoger deze waarde, hoe duurder de aanschaf van de combiketel.

Het is verstandig om van te voren uit te rekenen welke CW u het beste kunt kiezen. Hoe hoger de waarde van de CW-klasse, hoe meer u in de toekomst gaat besparen. Het is altijd aan te raden de kosten uit te laten rekenen voor uw situatie, daarnaast is het aan te raden om verschillende offertes te vergelijken om zo tot de juiste keuze te komen. U kunt tot wel 40% besparen door meerdere offertes te vergelijken in prijs en kwaliteit.

Vragen

Dat mag altijd.

De prijs van een combiketel is onder andere afhankelijk van de soort cv-ketel. Prijzen voor een Vr combiketel liggen tussen de €800 en €1500. Voor een Hr combiketel liggen prijzen tussen de €1000 en €2500. Vergelijk altijd prijzen van meerdere cv-ketel specialisten om zo de beste prijs te vinden.
U kunt uw huidige thermostaat gewoon behouden, tenzij deze niet goed communiceert met de nieuwe cv-ketel. De monteur zal u hierbij altijd adviseren.
Voor een standaard installatie hebben monteurs vaak niet langer nodig dan een dagdeel. Als u ervoor zorgt dat de ruimte rondom de ketel vrij is dan is de klus vaak snel geklaard.