Condensatieketel

Uw verwarming is de grootste energiepost van uw woning, een verwarming is verantwoordelijk voor zo'n 50 tot 75% van het huishoudelijk energieverbruik. Wanneer u op een meer milieuvriendelijke en energiebesparende manier een maximaal rendement en een groot comfort wilt, dan is een condensatieketel (ook wel hoogrendementsketel genoemd) een interessante optie voor u.

Condensatieketel

Werking condensatieketel

Een condensatie zet brandstof om in warmte en haalt daarnaast zoveel mogelijk warmte uit de verbrandingsgassen. Hierdoor daalt het verbruikt enorm. Oude verwarmingsketels maken geen gebruik van de warmte uit verbrandings- of rookgassen. Daardoor gaat er een groot deel van die warmte verloren. Het rendement van een condensatieketel is dus een stuk hoger dan dat van een laagtemperatuurketel. Een condensatieketel op aardgas kunt u herkennen aan het HR-toplabel en die op stookolie aan het Optimaz-elitelabel.

Werking condensatieketel

Milieuvriendelijker met een hoogrendementsketel

De uitstoot van giftige stoffen, zoals koolstofmonoxide en stikstofoxide, verantwoordelijk voor zure regens, wordt met een condensatieketel aanzienlijk beperkt. Met een klassieke ketel, zelfs wel tot 10 keer minder. Naast dat u met een condensatieketel dus kunt besparen op stookkosten dankzij het hoge rendement van de ketel, bent u zo ook nog eens meer milieubewust bezig.

Condensatieketel prijs

De prijs van een condensatieketel kan nogal variëren en zal ook grotendeels afhangen van het merk, de inhoud, het type en de prestaties van de ketel. Richtprijzen bij aankoop van een hoogrendementsketel+ met daarbij een boiler variëren zo tussen de €1000 en €5700. Voor de cv-ketels die het meest energiezuinig zijn, de condensatieketels met een HR TOP label met daarbij een boiler, kunt u een prijs verwachten zo tussen de €4700 en €9200. Dit is exclusief de installatie en schouw.

Premie condensatieketel

Hoe dan ook, is het lastig om een concrete prijs te schetsen, omdat iedere situatie natuurlijk uniek is. Het is wel zo dat sommige gemeente- en provinciebesturen een premie geven voor het plaatsen van een hoogrendementsketel. De voorwaarden en premiehoogte verschillen van gemeente tot gemeente en van provincie tot provincie. Of u recht heeft op een premie én hoe hoog deze dan is, kunt u nagaan op de website van energiesparen. Van belang is dan wel dat uw ketel geïnstalleerd wordt door een erkend aannemer.

Vragen

Dat mag altijd.

Prijzen voor een condensatieketel kunnen nogal variëren. Prijzen liggen tussen de €1000 en €5700 en zullen voor een groot deel afhangen van de prestaties en de grootte. Om de beste prijs te vinden is het slim om meerdere cv-ketel firma's uit uw regio te vergelijken.
Een cv ketel is dag in dag uit aan het werk. Onderhoud geeft zekerheid en betrouwbaarheid. Het helpt energie besparen: een goed onderhouden ketel werkt met het hoogste rendement en is daardoor energiezuiniger.
Tot recent was de vuistregel: elk jaar cv ketel onderhoud. Nu zie je vaker dat het 1 keer per 2 jaar gebeurt. Het is ook afhankelijk van het type ketel.