Hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel, doorgaans HR-ketel genoemd, is een type verwarmingsketel die, vergeleken met traditionele verwarmingsketels, een aanzienlijk hoger rendement bereikt. Vandaar ook dat dit type ketel zo wordt genoemd.

Hoogrendementsketel
Het rendement van een HR ketel wordt bereikt dankzij de condensatie van waterdamp die voorkomt in de vrijgegeven rookgassen. De aanschafprijs van een hoogrendementsketel ligt iets hoger dan die van meer traditionele verwarmingsketels, maar deze extra kosten worden al snel terug verdiend omdat de stookkosten bij gebruik van een HR-ketel aanzienlijk lager zullen zijn.

Werking van een HR-ketel

De werking van een HR-ketel is vrij simpel. De ketel bereikt het hoog rendement omdat het koude retourwater in de warmtewisselaar met de vrijgekomen rookgassen weer verwarmd wordt. Een deel van de waterdamp zal condenseren en daarbij warmte afgeven.

Soorten hoogrendementsketel

Hoogrendement+ ketels
HR+ ketels zijn hoogrendement ketels waaraan een energiezuinig label toegevoegd is. Het minimale rendement bij dit type ketels ligt zo rond de 88,6% schommelt.

Hoogrendement Top ketels
HR Top ketels zijn een type hoogrendement ketels waaraan ook een energiezuinig label toegevoegd is. Het minimale rendement hierij ligt nog iets hoger dan bij de HR+ ketels, namelijk zo'n 96,3%.

Aanschaf en installatie van HR-ketel

Wanneer u van plan bent om een HR-ketel aan te schaffen of te laten installeren, dan is het verstandig om hiervoor offertes van meerdere cv-ketel aanbieders uit uw regio te vergelijken op onder andere prijs, kwaliteit en rendement. U kunt zo namelijk behoorlijk besparen op aanschaf en/of installatie kosten, en daarnaast kiest u zo ook eenvoudig voor de HR-ketel die het beste past bij uw persoonlijke situatie.

Vragen

Dat mag altijd.

Prijzen voor HR-ketels liggen zo tussen de €1000 en €2600. Om een HR-ketel te vinden met de beste prijs kwaliteit verhouding, kunt u het beste meerdere offertes van diverse cv-ketel specialisten uit uw regio vergelijken.
De monteur kijkt de cv-ketel na en maakt deze schoon. Ook zal hij de ketel opnieuw afstellen mocht dat nodig zijn. Ook wordt het verwarmingssysteem bijgevuld en ontlucht en wordt de brander schoon gemaakt.
Tot recent was de vuistregel: elk jaar cv ketel onderhoud. Nu zie je vaker dat het 1 keer per 2 jaar gebeurt. Het is ook afhankelijk van het type ketel.