Onderhoud gasketel

Een gasketel met een vermogen van 20 kW of meer moet elke twee jaar onderhouden worden door een erkende gas technicus. Een gas technicus heeft een geldig certificaat waarmee aangegeven wordt dat hij op vakkundige manier kan werken aan toestellen die aangedreven worden door gasvormige brandstoffen.

Onderhoud-gasketel
Na het onderhoud krijgt u een reinigings- en verbrandingsattest, als u huurder bent dient u een kopie aan de eigenaar te overhandigen. In deze attest wordt een overzicht gegeven van de staat van uw verwarmingsketel. De factuur van de gas technicus kunt u fiscaal recupereren (40% voor belastingsverminderende energiemaatregelen).

Gaskeuring

Als u uw gasketel goed laat onderhouden bent u  er zeker van dat het rendement van de ketel optimaal blijft, hierdoor kunt u besparen u op uw energieverbruik. Indien u uw ketel niet laat reinigen ontstaat de kans dat er steeds minder lucht kan worden aangetrokken. Verbranding zonder lucht leidt tot CO-vorming.

Ook wordt de levensduur van uw ketel flink verkort wanneer u uw ketel niet goed laat onderhouden. Bij een goed onderhouden ketel functioneert uw  plaatwisselaar goed doordat er geen overmatige kalkafzetting optreedt, ook voor de warmtewisselaar is onderhoud van belang omdat zo de corrosielaag steeds verwijderd wordt.

Onderhoudsfactuur cv-ketel fiscaal recupereren

De belastingsvermindering voor het onderhoud van uw gasketel bedraagt 40%. Hiervoor is het wel belangrijk dat u uw onderhoud laat uitvoeren door een geregistreerde en erkende vakman. Alleen dan kunt u namelijk uw factuur voorleggen als bewijsstuk. Afhankelijk voor alleenstaande of gehuwden wordt de code 1363 of 2363 gehanteerd.

Vragen

Dat mag altijd.

De monteur kijkt de cv-ketel na en maakt deze schoon. Ook zal hij de ketel opnieuw afstellen mocht dat nodig zijn. Ook wordt het verwarmingssysteem bijgevuld en ontlucht en wordt de brander schoon gemaakt.
Alleen de mantel, de buitenkant van de ketel mag door uzelf schoongemaakt worden. Het schoonmaken van de binnenkant dient u over te laten aan een vakman.
Prijzen voor ketel onderhoud liggen tussen de €100 en €150, ook afhankelijk van de onderhoudswerken die uitgevoerd dienen te worden. Om de beste prijs voor ketel onderhoud te vinden is het slim om offertes te vergelijken van meerdere specialisten uit uw regio.