Onderhoud verwarmingsketel

Een goed afgestelde en onderhouden verwarmingsketel bespaart brandstof en dit merkt u vervolgens op de energierekening. Tevens zult u het milieu minder belasten wanneer uw ketel optimaal functioneert. De geleidelijke verstopping en ontregeling van uw verwarmingsketel leidt op termijn tot een stijgend verbruik, hierdoor verhoogt u de uitstoot en zult u merken dat uw energierekening langzaam omhoog kruipt. Bovendien vermindert u de kans op pech bij regelmatige controles, meestal komt dit voor op de slechts denkbare tijd, namelijk midden in de winter wanneer de ketel echt aan het werk moet.

Verwarmingsketel-onderhoud

Verwarmingsketel onderhoud verplicht

We zullen u het nog sterker vertellen, het onderhoud van uw ketel is zelfs wettelijk verplicht. Een verwarmingsketel (gas) dient om de 2 jaar nagekeken te worden. Een verwarmingsketel die werkt op stookolie, hout of pellets dient elk jaar gecontroleerd te worden. De verplichting geldt voor de gebruiker van de cv-ketel. Als u dus in een huurwoning woont, bent u diegene die voor het onderhoud verantwoordelijk is en niet de eigenaar.

Sommige verplichtingen zijn afhankelijk van de soort brandstof en het vermogen van uw verwarmingsketel. Deze vindt u op het kenplaatje van uw ketel.
Bij een verwarming op vloeibare brandstof (stookolie) met een vermogen van 20 kW of meer is jaarlijks onderhoud verplicht, dit onderhoud dient te gebeuren door een erkend technicus vloeibare brandstof. Deze zorgt voor een reinigings- en verbrandingsattest. Als huurder dient u ervoor te zorgen dat de eigenaar een kopie ontvangt. U dient de laatste 2 attesten te bewaren.

Wanneer u een verwarmingsketel op gas heeft, dit kan aardgas, butaangas of propaangas zijn, met een vermogen van 20 kW of meer dan moet u een tweejaarlijks onderhoud plegen. Dit onderhoud dient te gebeuren door een erkend technicus gasvormige brandstof. Hiervan krijgt u een reinigings- en verbrandingsattest, en ook hier geldt dat u als huurder zorgt voor een kopie voor de eigenaar.

Bij een verwarming op vaste brandstof (hout, pellets of steenkool) bent u verplicht om jaarlijks onderhoud te plegen, dit kunt u door een geschoold vakman laten doen. De reinigings- en verbrandingsattest bewaart u en wanneer u huurder bent geeft u de eigenaar een kopie. Het is verstandig de laatste 2 attesten te bewaren.

Installateur verwarmingsketel

De installatie van uw centrale verwarmingsketel kunt u het beste laten doen door een ervaren vakman. Wanneer u kiest uw cv zelf te plaatsen om kosten te besparen komt u bedrogen uit, het prijsverschil tussen uw cv zelf plaatsen of laten plaatsen is vaak niet de moeite waard. Bij de aanschaf van een cv is het vooral de verwarming zelf die voor de kosten zorgt. Verder kunt u over de jaren heen veel geld besparen bij een goed aangesloten en onderhouden centrale verwarming.

Ook kunt u heel veel geld besparen bij het vergelijken van aanschafprijzen. Hier kunt u gratis meerdere offertes opvragen en vergelijken in prijs en kwaliteit. Op deze manier kunt u tot wel 40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

De monteur kijkt de cv-ketel na en maakt deze schoon. Ook zal hij de ketel opnieuw afstellen mocht dat nodig zijn. Ook wordt het verwarmingssysteem bijgevuld en ontlucht en wordt de brander schoon gemaakt.
Alleen de mantel, de buitenkant van de ketel mag door uzelf schoongemaakt worden. Het schoonmaken van de binnenkant dient u over te laten aan een vakman.
Prijzen voor een verwarmingsketel onderhoudsbeurt liggen tussen de €100 en €150, afhankelijk van de werken die uitgevoerd moeten worden en ook prijzen van de cv-ketel firma. Om de beste prijs te vinden kunt u het beste meerder offertes van cv-ketel specialisten vergelijken.