Verwarmingsketel

Een verwarmingsketel zorgt voor de verwarming in een woning of pand en is onderdeel van het centrale verwarmingssysteem. Deze wordt daarom ook vaak cv-ketel genoemd. Er zijn ook verwarmingsketels die tevens voor warm tapwater zorgen, dit type ketel wordt combiketel genoemd.

Verwarmingsketel
Verwarmingsketels werken vaak op aardgas of stookolie. Met een brander wordt het water verwarmd dat zich in een gesloten systeem bevindt. Dankzij een circulatiepomp wordt het warme water door het systeem gepompt. De verwarmingsketel is tevens aangesloten op een rookafvoer of schouw, om zo de rookgassen die ontstaan bij de verbranding te kunnen afvoeren.

Soorten verwarmingsketels

Er zijn verwarmingsketels met een zogenaamd 'Verbeterd Rendement' (VR) en ketels met een zogenaamd 'Hoog Rendement' (HR). Wanneer er minimaal 83 procent van de energie die wordt verbruikt omgezet wordt in nuttige warmte, spreken we van Verbeterd Rendement. Bij een minimaal rendement van 90 procent spreken we van Hoog Rendement. Een HR-ketel, ook wel hoogrendementsketel genoemd, heeft in vergelijking met de conventionele gasketel een aanzienlijk hoger rendement. Dit betekend dat het gasverbruik van dit type ketels lager is. De scheelt natuurlijk op de energierekening en dit type ketels zijn daarnaast dus ook beter voor het milieu.

Onderhoud verwarmingsketel

Het is bij een verwarmingsketel belangrijk dat deze goed onderhouden wordt. Sterker nog, het onderhoud van een verwarmingsketel is zelfs wettelijk verplicht. Een verwarmingsketel die goed wordt onderhouden en afgesteld zal minder brandstof verbruiken. Geleidelijke verstopping en ontregeling van de verwarmingsketel leidt, wanneer deze dus niet wordt onderhouden, op termijn tot stijgend verbruik en de kans op pech en mankementen aan de ketel. En dit komt dan meestal juist voor op de momenten waarop de verwarmingsketel het hards nodig is, namelijk in de winterperioden wanneer de ketel echt aan de bak moet.

Benieuwd naar de mogelijkheden wat betreft een verwarmingsketel?

Het is dan aan te raden om hiervoor diverse offertes van verwarmingsketel aanbieders met elkaar te vergelijken. Op deze manier kunt u aanzienlijk besparen op aanschaf en installatie kosten en daarnaast eenvoudig kiezen voor de aanbieder met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Vragen

Dat mag altijd.

De prijs is van een verwarmingsketel is voornamelijk afhankelijk van het type ketel en het rendement daarvan. Zo zal een gewone ketel goedkoper zijn dan een HR-ketel. Prijzen liggen tussen de €900 en €2500. Voor het vinden van de beste prijs vergelijkt u het beste meerdere verwarmingsketel specialisten uit uw regio.
Voor een standaard installatie hebben monteurs vaak niet langer nodig dan een dagdeel. Als u ervoor zorgt dat de ruimte rondom de ketel vrij is dan is de klus vaak snel geklaard.
Een cv ketel is dag in dag uit aan het werk. Onderhoud geeft zekerheid en betrouwbaarheid. Het helpt energie besparen: een goed onderhouden ketel werkt met het hoogste rendement en is daardoor energiezuiniger.